BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
 hamba Allah sdg insaf

Sabtu, Julai 23, 2011

minta maaf

Berkata Saidina Umar bin Al Khattab radiallahuanhu :
Barangsiapa yang meletakkan dirinya di tempat yang mendatangkan fitnah atau tomahan maka jangan ia mencela sesiapa yang mempunyai perasaan buruk sangka kepadanya.

Barangsiapa menyembunyikan rahsianya maka kebaikan itu di tangannya. Letaklah saudaramu di keadaan yang sebaiknya hingga ia datang kepadamu di mana ia tidak menjadikan kamu tertewas ( dengan sebab kamu rasa bersalah ).

Jangan kamu bersangka yang bukan-bukan dengan satu ucapan yang keluar dari seseorang muslim dengan sesuatu yang buruk sedangkan kamu punya jalan keluar untuk berfikir ke arah yang baik.

Hendaklah kamu dampingi orang yang benar dan timbang-timbanglah dalam mendapat kebaikan dari mereka Kerana mereka itu perhiasan di kala senang dan benteng ketika turun bencana.
Miss minta maaf yer ... dari hujung rambut ke atas langit hingga ke bawah bumi tujuh lapis.Perkataan Saidina Omar ni jadi penawar saya.

Ahad, Julai 03, 2011

Hari Jadi Mak :)

Pade entry kali ni,aku nk ucapkan kepade mak aku yg sgt baik hati,yg telah bersusah payah demi aku dan adik beradik aku yg lain...selamat hari jadi mak!:)

entry kali ni hanye nak tunjukkan beberape gambar mase kejadian tersebut berlaku..hahaha

kek hari jadi

aku,mak dan abg

abg ipar dan akak

mak dan abah

sekian sahaja untuk entry kali ini,terime kasih,assalamualaikumKhamis, Jun 16, 2011

.::UNTUKMU WANITA::.

Ku hadiahkan kepadamu,,,
Wahai wanita yang telah meredhai Allah S.W.T sebagai Tuhannya, Islam sebagai Agamanya dan Muhammad S.A.W sebagai Rasul-Nya.

Ku hadiahkan kepadamu,,,
Wahai wanita yang meniti jalan lurus dan membawa risalah kebenaran.

Ku hadiahkan kepadamu,,
Wahai murabbiyah (wanita pendidik) yang berjuang dengan kalimahnya, memelihara norma-normanya dan membersihkan dirinya.

Ku tujukan pula pada setiap ibu yang mendididik anak-anaknya untuk bertaqwa, menumbuhkan mereka dengan amalan sunnah Nabi yamg menanamkan cinta kebajikan ke dalam jiwa-jiwa mereka.

Terakhir,,
Ku tujukan kepada setiap wanita yang dirundung kesedihan,,,,

Berbahagia dan bergembiralah dengan jarak yang begitu dekat , dengan BIMBINGAN Allah, dengan KEAGUNGAN PAHALA dan dengan PENGAMPUNAN DOSA.

Salam ukhuwah fillah ^_^

Khamis, Jun 09, 2011

CINTA DALAM DIAM

Bila belum bersedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
Karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
Kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
Kau tak mau merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
Karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu..
Menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..
Karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
Karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt pilihkan untukmu ...
Ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali??
Yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
Tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah ....
Karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
Hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
Bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap pada-Nya??
Dan jika memang 'Cinta Dalam Diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata, biarkan ia tetap diam ...
Jika dia memang bukan milikmu, Allah, melalui waktu akan menghapus 'Cinta Dalam Diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...
Biarkan 'Cinta Dalam Diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...
Cintailah ia dalam diam, dari kejauhan, dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba...mungkinkah dengan ridha-Nya atau hanya mengundang murka-Nya...
Jika benar cinta itu karena Allah maka biarkanlah ia mengalir mengikuti aliran Allah karena hakikatnya ia berhulu dari Allahmaka ia pun berhilir hanya kepada Allah..
" Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah ." (QS. Adz Dzariyat:49)
" Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas(pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui. " (QS. An Nuur: 32)
" Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. " (QS. Ar-Ruum:21)
Tapi jika memang kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah... berdo'alah... berpuasalah...
" Wahai kaum pemuda, siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, dan memelihara kemaluan, maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah, berpuasalah, karena ssungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya " (Hadist) "
" Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. " (QS. Al Israa' :32)
Cukup cintai ia dalam diam...
bukan karena membenci hadirnya.. .tapi menjaga kesuciannya bukan karena menghindari dunia... tapi meraih surga-Nya bukan karena lemah untuk menghadapinya.. .tapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..
Cukup cintai ia dari kejauhan...
karena hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari cobaan karena hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan karena hadirmu mungkin saja akan membawa kenelangsaan hati-hati yang terjaga...
Cukup cintai ia dengan kesederhanaan...
memupuknya hanya akan menambah penderitaan menumbuhkan harapan hanya akan mengundang kekecewaan mengharapkan balasan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan...
Maka cintailah ia dengan keikhlasan...
karena tentu kisah Fatimah dan Ali bin Abi Thalib diingini oleh hati... tapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi...?
"...boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " (QS. AlBaqarah:216) "
" Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)" (QS.An Nuur:26) "
Cukup cintai ia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhanaan dan keikhlasan...
karena tiada yang tahu rencana Tuhan... mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan karena hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikan... serahkankan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya biarkan ia yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya...
" Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga. " (Umar bin Khattab ra.)

malas nk taip,aku copy paste je..kang nti org kate blog bersawang.Ambil dari Artikel iluvislam.com

Rabu, Jun 01, 2011

Nikon D3000

Alhamdulillah..short post kali ini aku nk kongsi sikit.Baru2 ni aku baru beli nikon dslr la,pakai duit sendiri,takde gune duit parents.rase sangat gembire jugelah,akhirnye dapat gak sebijik,walaupun bukan proffesional body.cume amatur je..tp xpelah..lagipun aku baru nak belaja2 utk gune bendealah ni>>


So,lepas beli bnde alah ni,aku pun cube2 lah utk snap beberapa gmbr...huhu,memang xjadik..xlawa plak tu...so,ak terus blaja dan blaja hingga ke larut malam..dan hasilnye..ini adalah beberapa gmbr yg telah berjaya(xbape jaya sgtla..xlawa pon) ditangkap >>

pokok bunga depan rumah aku

dan yang ini >>

fokus kt setitik air yang jatuh tu,,nmpk x??

dan kucing ni >>

anak kucing yg sesat kt umah aku

dan terakhir >>

tak sengaja bole jadi cani

So,itu saje yg boleh di upload..mls nk letak lg..jd tu je yg boleh ditunjuk..huhu,sekian.wsalam