BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
 hamba Allah sdg insaf

Isnin, Mac 07, 2011

Kita tidak bersendirian dalam sunyi

Dalam kitab ZAWAJIR ‘AN IQTIRAF AL KABAIR, Berkata Abdullah bin Zaid (seorang ahli kasyaf) :
وَعَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ زَيْدٍ قَالَ : غَرَّنِي الْقَمَرُ فَمَرَرْت فِي الْمَقَابِرِ فَإِذَا أَنَا بِرَجُلٍ قَدْ خَرَجَ مِنْ قَبْرٍ يَجُرُّ سِلْسِلَةً فَإِذَا رَجُلٌ آخِذٌ بِالسِّلْسِلَةِ فَجَذَبَهُ حَتَّى رَدَّهُ إلَى قَبْرِهِ قَالَ فَسَمِعْته يَضْرِبُهُ وَهُوَ يَقُولُ : أَلَمْ أَكُنْ أُصَلِّي أَلَمْ أَكُنْ أَغْتَسِلُ مِنْ الْجَنَابَةِ أَلَمْ أَكُنْ أَصُومُ ؟ قَالَ : بَلَى ، وَلَكِنَّك كُنْت إذَا خَلَوْت بِالْمَعَاصِي لَمْ تُرَاقِبْ اللَّهَ تَعَالَى .

Di bawah cahaya bulan yang menerangiku, aku berjalan menyusuri sebuah kubur. Tiba-tiba aku lihat seorang lelaki keluar dari kuburnya mengheret rantai. Kemudian kelihatan seorang lelaki lain menarik kembali lelaki itu ke dalam kubur.

Setelah itu aku dengar lelaki itu dipukul sambil ia meneriak “ bukankah aku telah mendirikan solat, bukankah aku telah mandi janabah, bukankah aku telah mengerjakan puasa?.

Lelaki yang memukul menjawab “ Ya benar, tetapi sedang engkau bersendirian melakukan pelbagai maksiat engkau menyangka tidak dilihat oleh Allah”.

0 comments: